Ragdollkatten.....

....är en helt underbar katt! Om det är så att du vill ha en mycket snäll katt som hela tiden bryr sig om vad du gör, vill vara där du är, kontrollerar att alla dagliga rutiner följs, väcker dig på morgonen med en mjuk tass på kinden och välkomnar dig när du kommer hem, då är det en ragdoll du skall ha. Den ger mycket omtanke och kärlek till sin omgivning och med det vill den ha detsamma tillbaka av dig. Mår inte så gott av att vara ensam längre stunder utan trivs bäst i sällskap med andra katter under dagarna när du arbetar.


Ragdollstandarden

Generell beskrivning
Ragdollen är en massiv, stor katt med medelkraftig benstomme och musku-lös kropp som finns i tre mönstervarianter; colourpoint, mitted och bicolour och fyra färgvarianter; brun, blå, choklad och lila. Helhetsintrycket skall vara en kraftig katt.

Huvud
Medelstort huvud, bred modifierad kilform med ett till utseendet platt parti mellan öronen. Nosen skall ha en lätt böj på den översta tredjedelen. Väl utvecklade kinder, som avsmalnar mot en rundad välutvecklad medellång nos och välutvecklad haka.
Fel: Smalt huvud, nos-stop, romersk nos.

Öron
Medelstora, breda vid basen, med rundad topp. Sitter långt ifrån varandra med en lätt framåtlutning.
Fel: Spetsiga, stora eller små öron. För högt ansatta.

Ögon
Stora och ovala. Yttersta delen av ögat ska vara i nivå med basen på örat. Färgen, blå, ju intensivare desto bättre, i relation till kroppsfärgen.
Fel: Mandelformade ögon. Diskvalifikation: Annan ögonfärg än blå.

Kropp
Nacken skall vara kort och kraftig. Bröstet brett och utvecklat. Kroppen lång och muskulös med medium benstomme. Muskulösare och tyngre i bakkroppen. Den fullt utväxta katten ska vara lika bred över skuldrorna som över bakkroppen. Meddellånga ben, bakbenen något högre än frambenen vilket gör att rygglinjen verkar slutta något från bakkroppen mot huvudet. Tassarna skall vara stora och stadiga med hårtofsar mellan tårna.
Fel: Lång och smal nacke. Smalt bröst och cobby kropp. Korta ben, spretande tår, avsaknad av hårtofsar mellan tårna.

Svans
Svansen skall vara lång, välpälsad och propotionerlig mot kroppen. Medel-tjock vid roten, smalnar av något mot toppen.

Päls
Medellång. Pälsen skall vara tät, mjuk och silkeaktig. Ligger intill kroppen och skiktar sig när katten rör sig. Pälsen skall vara längst vid ansiktets yttersta kant och runt halsen så att den ger intryck av att ha krage. Pälsen i ansiktet är kort och blir längre från hjässan och över ryggen, meddellång på sidorna, buken och bakhasorna.
Fel: Kort päls (säsongsvariation tillåts).

Övrigt
Honkatten är avsevärt mindre än hankatten. Hänsyn skall tas till han-kattens kraftigare käkparti. Kattens utveckling är långsam.

Källa: www.scandinavianragdoll.com

Mönster

Colourpoint: Points (öron, mask, ben och svans) skall vara bra genomfärgade och harmonisera med kroppsfärgen. Kroppsfärgen skall vara ljusare än pointsfärgen. Mjuka skiftningar av färg är tillåtet på kropp och mage. Nosspegel och trampdynor i överensstämmelse med pointsfärgen.
Fel:
Vita fläckar.

 


Colourpoint

Mitted: Points (utom tassar och haka) som hos colourpoint. Vita handskar på frambenen. Bakbenen skall vara helt vita, men inte längre upp än till övre hasen. En vit strimma skall börja vid bröstet och gå bakåt mellan frambenen och till undersidan av svansen. Hakan skall vara vit. En vit bläs på nosen kan förekomma.
Fel: Mörka fläckar på handskar eller buk.
Avsaknad av vit strimma på buken. Avsaknad av vit haka.


Mitted
 

Bicolour: Points (öron, mask och svans) skall vara väl avgränsade. I masken skall det vara en vit yta format som ett omvänt V. Buken skall vara vit utan fläckar. Vita ben är önskvärda. Kroppsfärgen en nyans ljusare än pointsfärgen. Vita fläckar på ryggen är tillåtna. Nosspegel och trampdynor är rosa.
Fel: Vitt på öron eller svans.


Bicolour